EVS - Europese Vastgoed Service B.V. Geen reacties

We kennen het als een Afrikaans verschijnsel, het zogeheten landgrabbing waarbij speculanten, grote bedrijven en rijke buitenlanders grote stukken land inpikken. Maar Chinese bedrijven, staatsfondsen en hedgefondsen uit het Midden-Oosten, Russische oligarchen en grote agro-industriële ondernemingen storten zich ook op gronden in Oost- en Zuid-Europa. Met dank aan de Europese subsidiepotten.

Het Transnational Institute en de European Coordination Via Campesina publiceerden deze week een rapport over de opmars van het grootkapitaal in de landbouwsector. Eén van hun bevindingen is dat de helft van alle landbouwgrond in de Europese Unie tegenwoordig in handen is van de 3 procent van de landbouwbedrijven die meer dan 100 hectare groot zijn.

Veel grootgrondbezitters zijn actief in gebieden waar landbouwgrond relatief goedkoop is. Zoals in Bulgarije bijvoorbeeld, waar de Chinese bedrijven actief zijn. Of in Roemenië, dat vooral kapitaal uit het Midden-Oosten trekt. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat een hectare landbouwgrond in Roemenië slechts 2000 euro kost. In Frankrijk is dat 5000 euro en in Duitsland 8.900 euro. Nederland is met haar gemiddelde prijs van 35000 euro weinig interessant voor ‘landgrabbers’ en agro-industriëlen.

De toename van de concentratie aan grootgrondbezit is ook terug te vinden in Andalusië waar twee procent van de landeigenaren de helft van alle landbouwgrond in handen heeft. En wat te denken van Oekraïne. Slechts tien agro-industriëlen bezitten daar 2,8 miljoen hectare grond. Ter vergelijking: het op

Steeds meer landbouwgrond komt terecht bij een steeds kleinere groep grootgrondbezitters

Steeds meer landbouwgrond komt terecht bij een steeds kleinere groep grootgrondbezitters

pervlakte van Nederland is 3,7 miljoen hectare.

Gevolg van deze ontwikkeling is dat er steeds minder zelfstandige boeren overblijven. Een ontwikkeling die niet alleen is te zien in Oost- en Zuid-Europa, maar ook in het Westen. Duitsland bijvoorbeeld telde halverwege de jaren zestig 1,2 miljoen agrarische bedrijven. In 2010 waren daar nog maar 299.000 van over.

De onderzoekers van het Transnational Institute en Via Campesina wijzen beschuldigend naar het Europese landbouwbeleid. Elk jaar ontvangen landeigenaren miljarden aan EU-subsidies, een ruif die de grootgrondbezitters niet aan zich voorbij laten gaan. Zo gaat 75 procent van de subsidies aan Spaanse boeren naar slechts zestien procent van de agrarische bedrijven. Nog schever zijn de verhoudingen in Hongarije waar 8,6 procent van de boeren 72 procent van de Europese landbouw soupeert.

Bron: Trouw