EVS - Europese Vastgoed Service B.V. Geen reacties

Ze waren jarenlang een blok aan het been, maar dankzij de aantrekkende woningmarkt hoeven gemeenten er niet (of nauwelijks) meer op af te boeken: grondposities. De waarde van grond lijkt weer een goudmijntje te worden.

In de afgelopen vijf jaar moesten gemeenten 3 miljard euro afschrijven op hun dure grondbezit: zij kregen de lappen grond aan de straatstenen niet kwijt. Om die financiële schade op te vangen werden allemaal boekhoudkundige voorzieningen getroffen. Tot afgelopen jaar, blijkt nu uit onderzoek van Deloitte.

Die voorzieningen zijn namelijk nauwelijks (1,3 procent) meer toegenomen, schrijft het Financieele Dagblad. Alleen uitschieters als Rotterdam (41,9 miljoen euro) en Nijmegen (32 miljoen euro) hadden nog wat grond in hun bezit die minder waard werden.


Prijzen stijgen fors

In totaal hebben gemeenten nu nog 8 miljard euro aan grond in hun bezit en die worden niet minder, maar juist weer méér waard is de verwachting. Dankzij de aantrekkende woningmarkt, lage rente en woningnood, kunnen gemeenten die grond met forse winst doorverkopen aan projectontwikkelaars. Die maken daar weer woningen of ander vastgoed op. De melkkoe lijkt terug van weggeweest dus.

Kwakkelgrond: bedrijventerreinen

Ondanks dat blijft er nog wel een zorgenkindje over: bedrijventerreinen. Terwijl er een groot woningtekort dreigt te ontstaan, lopen bedrijven nog steeds niet warm om nieuwe panden uit de grond te stampen. Gemeenten bleven daar afgelopen jaar nog steeds op afboeken. Door onder andere het stijgende aantal flexwerkers is daar minder behoefte aan.

Toch blijven oude kantoorpanden ook steeds vaker niet onbenut. Zo werd vorig jaar een recordaantal lege kantoorpanden omgebouwd: tot woning.

Bron • RTLZ