EVS - Europese Vastgoed Service B.V. Geen reacties

HempFlax, de marktleider in het verwerken van hennep uit Nederland, heeft 5 miljoen euro geïnvesteerd in de Roemeense hennepindustrie. Hun eerste fabriek opent op 16 oktober in Alba. In de afgelopen jaren is de vraag naar het cultiveren en verwerken van hennep toegenomen en de in Roemenië verbouwde gewassen worden geëxporteerd en gebruikt in verschillende sectoren.

HempFlax, de marktleider in het verwerken van hennep uit Nederland, heeft 5 miljoen euro geïnvesteerd in de Roemeense hennepindustrie. Hun eerste fabriek opent op 16 oktober in Alba. In de afgelopen jaren is de vraag naar het cultiveren en verwerken van hennep toegenomen en de in Roemenië verbouwde gewassen worden geëxporteerd en gebruikt in verschillende sectoren.

Vóór 1989 was Roemenië op drie na grootste exporteur van hennep wereldwijd. Echter nam de hennepkweek drastisch af tot slechts een paar hectaren in 2000. Nu neemt de interesse van investeerders in deze markt weer toe. HempFlax’ particuliere investering van 5 miljoen euro is een belangrijke bijdrage aan een herleving van de Roemeense hennepindustrie.


Hennep, een natuurlijke hulpbron

HempFlax steunt het initiatief van de Roemeense overheid om subsidie te verstrekken aan boeren die hennep verbouwen voor de zaden en stelen. Daarnaast koopt het bedrijf de grondstof in grote hoeveelheden van Roemeense boeren. Hennepvezel is een duurzame, hernieuwbare en daarom vrijwel onuitputtelijke grondstof voor allerlei industriële toepassingen, en bovendien een van de sterkste natuurlijke vezels ter wereld.

HempFlax draagt op innovatieve en doortastende wijze bij aan de ontwikkeling van de landbouw in Roemenië. Dankzij hernieuwbare bronnen kunnen synthetische vezels gemaakt van fossiele bronnen, zoals nylon, glasvezel en plastic, worden vervangen door vezels uit natuurlijke bron, zoals hennep”, zegt Oana Suciu, CEO.

Het gebied dat nu door HempFlax wordt gecultiveerd is ongeveer 500 hectare groot en bevindt zich bij Sebes, Pianu en Petresti. De investeerders verwachten dat daar ongeveer 300 hectare per jaar bij zal komen. De verwerkingscapaciteit van de fabriek is vier ton stelen per uur, waardoor de beoogde maximale capaciteit wordt bereikt bij 5.000 gecultiveerde hectare.

Ook wil het bedrijf samenwerken met Roemeense boeren om de ontwikkeling van de industrie verder te stimuleren. HempFlax maakt zich sterk voor een milieuvriendelijke aanpak van Roemeense ondernemers en consumenten, en ontmoedigt onnodige ontbossing en drastisch ingrijpen in de natuurlijke omgeving. Als wereldwijde marktleider op het gebied van hennepverwerking wil het bedrijf de landbouwsector van Roemenië nieuw leven inblazen en haar status van vooraanstaande hennepexporteur herstellen.

Cultivering en toepassing van hennep

Hennep een natuurlijke hulpbronEen van de belangrijkste HempFlax-producten is hennepvezel; de vezels worden gebruikt in de isolatie- en papierindustrie, voor panelen van autodeuren en op grote schaal in de textielindustrie. Hennep’hout’ (het binnenste van de stelen), wordt gebruikt in de bouw; gemengd met hydraatkalk is het een ideaal isolatiemiddel en constructiemateriaal voor huizen of bedrijfspanden en kan het als alternatief dienen voor traditionele bakstenen en beton.

Cultivering van hennep gebeurt op natuurlijke en milieuvriendelijke wijze, zonder pesticiden, insecticiden of fungiciden. Na de oogst blijven de stelen op de akker liggen zodat de vezels zich op natuurlijke wijze beginnen te scheiden van de stelen. Dit proces wordt voltooid met behulp van speciale apparatuur van HempFlax die werkt zonder chemicaliën.

De proteïnerijke hennepzaden worden gebruikt in de voedselindustrie. De bladeren worden gedroogd en gebruikt in thee, maar ook voor de extractie van CBD-olie, die weer wordt gebruikt in voedingssupplementen en cosmetica.

In Roemenië is het verbouwen van hennep voor industriële doeleinden toegestaan. Er kunnen slechts een aantal variëteiten worden gekweekt, met een gegarandeerd THC-gehalte van minder dan 0,2%. De industriële hennepsoorten Jubileu, Dacia, Diana, Zenit en Denise zijn Roemeense variëteiten die zijn ontwikkeld door het Secuieni-instituut en die daar goed kunnen worden verbouwd.

Over HempFlax

HempFlax is opgericht in 1994 en is een pionier op het gebied van het cultiveren en verwerken van industriële hennep. De visie van het bedrijf is om mens en milieu van dienst te zijn met moderne, natuurlijk producten die zijn gemaakt van hennepstelen en vlas. Dankzij een combinatie van traditionele en innovatieve technologieën en een volledig geïntegreerd productieproces biedt HempFlax zijn klanten duurzame, milieuvriendelijke en betaalbare producten van hoge kwaliteit.

Daarnaast ontwerpt, ontwikkelt en patenteert HempFlax gespecialiseerde apparatuur voor het verbouwen en oogsten van hennep, zoals een innovatieve oogstmachine die de afzonderlijke handelingen voor het oogsten van zaden, stelen en bladeren combineert.

Bron:  Sensi Seeds