EVS - Europese Vastgoed Service B.V. Geen reacties

ROTTERDAM – Na de starter krijgt ook de doorstromer steeds minder gemakkelijk een voet tussen de deur in de huizenmarkt in de Randstad.

Zelfs woningbezitters die hun oude onderkomen met overwaarde verkopen, hebben lang niet altijd genoeg slagkracht meer om in een van de vier grote steden iets nieuws te vinden, stelt een woordvoerder van De Hypotheker. Die adviesketen publiceert dinsdag een pessimistisch stemmende analyse van de woningmarkt.


 

Vermogend

Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam zijn het terrein geworden van vermogende doorstromers en investeerders. „Alleen vermogende kopers met een overwaarde op hun huidige woning hebben speelruimte”, stelt De Hypotheker.

Wie geen of weinig eigen geld heeft, of nauwelijks overwaarde, is aangewezen op huizen in omliggende gemeenten als Amstelveen en Haarlem, en steeds meer óók op woningen in kleinere dorpen in de buurt van de grote steden. De adviesketen spreekt van een „steeds grotere splitsing tussen vermogende en minder vermogende huizenkopers”.

Waterbed

Ook in die kleinere gemeenten „stuwt de vraag de huizenprijzen sterk op”, aldus De Hypotheker. Rond Amsterdam is volgens de adviseurs „een duidelijk waterbedeffect” te zien.

Woningmarktdeskundigen waarschuwen er al langer voor dat 2018 het jaar wordt waarin de Randstad ’op slot’ gaat voor grote groepen woningzoekers. Het aanbod van huizen, zeker in het middensegment, is zo goed als opgedroogd. Dit jaar daalt het aantal transacties, zo is de prognose, na vier jaren van steeds meer verkochte woningen. Ook de huiseigenaren zelf lieten vorige week, in een enquête van de Vereniging Eigen Huis, van zich horen: een derde van hen vindt het woningaanbod te schraal.

Bouwen

De oplossing voor die malaise, stellen de woningmarktexperts en nu ook De Hypotheker, is het bouwen van meer huizen. „Het aantal nieuwe woningen stijgt, maar nog niet hard genoeg”, vindt de adviesketen. Het bedrijf stelt dat die huizen dan aan de rand van de stad moeten worden gebouwd, met goede infrastructuur.

Bron:telegraaf

Beleggen in vastgoed? Vraag nu meer informatie aan.