EVS - Europese Vastgoed Service B.V. Geen reacties

De meeste aandacht op de overspannen markt voor woningen, gaat uit naar de koophuizen. Begrijpelijk, want de prijzen stijgen razendsnel en kopers (en beleggers) verdringen zich als ergens in een stad een woning voor een redelijke prijs te koop is.

De ’gekte’ kan deels worden opgelost door te bouwen. Jaarlijks zijn minimaal 80.000 nieuwbouwwoningen nodig: 60.000 koopwoningen en 20.000 huurwoningen. En zelfs dat is niet genoeg. Zonder hoger bouwtempo is het huidige woningentekort volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars pas in 2040 gehalveerd naar ’een acceptabele 100.000 woningen’.


Dit is de rekening van het stilvallen van de nieuwbouw tijdens de afgelopen crisis. Maar de extreme markt voor koophuizen wordt óók veroorzaakt door een gebrek aan huurhuizen. Ongeveer 40% van de woningen in Nederland is een huurhuis, maar het overgrote deel daarvan is in eigendom van de woningcorporaties die alleen maar bouwen voor lagere inkomens.

Mensen met een middeninkomen kunnen nauwelijks een huurhuis vinden tegen redelijke voorwaarden en worden eigenlijk gedwongen een huis te kopen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dit probleem aanpakken door corporaties meer ruimte te geven om te bouwen voor het middensegment (huren tussen €700 en €1000 per maand) en plaats te maken in het land voor nieuwbouw. Als dit gedurfde plan slaagt, komt de markt voor huurhuizen beter op gang. En daarmee wordt de gekkigheid bij koophuizen een beetje getemperd.

Bron:  telegraaf