EVS - Europese Vastgoed Service B.V. Geen reacties

“De kwaliteit van de grond, de goede prijzen en de mogelijkheid om subsidies te bemachtigen hebben buitenlandse beleggers aangetrokken”, legt Jurnalul Naţionaluit. Het dagblad bericht dat diverse Europese kranten Roemenië hebben omschreven als een “nieuw Eldorado” voor boeren.

Op grond van de voorwaarden van het toetredingsverdrag van Roemenië tot de Europese Unie zal de deregulering van de vastgoedmarkt van het land vanaf 1 januari 2014 de beperkingen op de aankoop van grond door buitenlanders wegnemen. Maar in de aanloop daar naar toe hebben ondernemende beleggers uit het buitenland al tien procent van de landbouwgrond in het land aangekocht via Roemeense bedrijven.

Volgens officiële cijfers is momenteel 10 miljoen van de 11 miljoen hectare landbouwgrond in Roemenië gecultiveerd. Maar volgens andere, meer realistische schattingen, zou het huidige niveau van het grondgebruik in het land slechts 40 procent bedragen.

Jurnalul Naţional maakt zich zorgen over het vooruitzicht van industriële agrarische multinationals, die gebruik maken van monocultuur en grond opkopen van kleine boeren. Het is een zorg die wordt gedeeld door de minister van Landbouw, Daniel Constantin, die onlangs een overeenkomst tot stand heeft gebracht om de kredietfaciliteiten voor Roemeense boeren bij de banken van het land te verbeteren. Van nu af aan zullen de eigenaren van kleine boerderijen nieuw aangekocht land als onderpand mogen gebruiken voor leningen, wat in het verleden niet mogelijk was.

Bron: Vox Europ